Selecteer een pagina

De Profit First methode is een leuke, praktische en op maat van jouw persoonlijkheid in te richten cashflow management methode die er voor zorgt dat jij nooit meer hoeft wakker te liggen van het gevoel geen grip te hebben op je financiën.

Het geeft je inzicht in wat binnen komt en wat buiten gaat, je houdt meer over, je kunt beter keuzes maken en je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Dat maakt dat je meer rust ervaart en zo kunt inzetten  op je volle potentieel leven. En wie wil dat nu niet?

Wat heeft een financiële tool gemeen met vermageren?  Wel, dat ontdek je in deze blog.

Profit First komt overgewaaid van Amerika.  Mike Michalowicz (spreek uit als : Mekalowitsj) heeft een oude budgetteermethode vertaald naar de huidige tijd in het boek ‘Profit First’.  Femke Hogema haalde het naar Nederland en Ilse Dieltjens vertaalde het naar onze Belgische normen.

Mike was (en is nog steeds) een succesvolle zakenman.  Maar ondanks het feit dat hij heel veel omzet draaide, hield hij onder de streep niets over.  In het boek ‘Profit First’ spreekt hij over zijn bedrijf als een ‘cash-eating monster’.

Hij vertaalde het oude potjessysteem, waarbij je je inkomsten verdeeld over verschillende potjes of enveloppes en zo in één oogopslag ziet wat er nog overblijft, naar een systeem waarbij de potjes bankrekeningen zijn.

Profit First is dus geen boekhoudprogramma.  Je hoeft ook helemaal niets te kennen van boekhouden of economie om het te kunnen toepassen.  Het vraagt wat inspanning om de principes onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet, wil je niet meer zonder.

 

De Profit First methode gebruikt afzonderlijke rekeningen, elke met een specifiek doel, zodat je vanzelf minder uitgeeft

Waaruit bestaat de Profit First methode?

 

De Profit First methode bestaat uit wat principes, een aantal bankrekeningen en wat spelregels. Je kunt het best onthouden als het 4-5-3 geheel : 4 kernprincipes – 5 basis bankrekeningen en 3 spelregels.

Als je dit geheel toepast, krijg je gegarandeerd meer grip op wat er binnenkomt en wat er buiten gaat aan geld, m.a.w. op je cashflow.

Laat ons beginnen bij het begin: de 4 kernprincipes van het Profit First Systeem.

De 4 kernprincipes van de Profit First methode.

De 4 principes van de Profit First methode komen uit de dieetwereld.  Alleen, ik doe niet aan diëten.  Ik eet anders dan de meeste mensen, maar zie dat als een manier van leven.  En da’s blijvend.

Zo is het ook met deze 4 principes.  Als je ze als wetmatigheden omarmt, dan zijn ze gewoon vaststaand en niet voor even.  Je wil toch winst voor altijd, niet voor even?

Principe 1 : maak kleine bordjes

Wil je afvallen, gebruik dan kleinere bordjes.  Klinkt gek, maar werkt wel. Het is ons mensen eigen om de ruimte die we ter beschikking hebben volledig op te gebruiken. Of dat nu in eten, in geld of in tijd is, deze  wetmatigheid is steeds aanwezig. Een Engelse filosoof gaf zelfs zijn naam aan deze vaststelling, het is de wet van Parkinson.

Ben je al ooit eens naar een restaurant geweest waar ze je plezieren met een aanbod à volonté? Of het nu pannenkoeken, ribbetjes of Chinees is, je mag eten tot je er misselijk van bent. Wees eerlijk, je kwam toch ook een beetje misselijk van tafel? We eten te veel omdat het gewoon ter beschikking is voor dezelfde prijs.

Wanneer er minder of weinig van iets aanwezig is, worden we vanzelf zuiniger én creatiever in het vinden van een oplossing. Wanneer je minder tijd hebt om iets  af te werken, werk je efficiënter en ben je creatiever in het vinden van een mogelijkheid om alles alsnog binnen de deadline af te krijgen.

En diezelfde wet is ook aanwezig in jouw bedrijf. Als alles op één bankrekening staat, is het alsof je een groot bord hebt. Wat je ziet, geef je uit. Maar als je de gelden op meerdere bankrekeningen zet, elk met een specifiek doel, dan zul je bij het zien van het bedrag op de rekening van de kosten als vanzelf minder uitgeven.

 

De Profit First methode draait de formule om : Omzet – winst = kosten

 

Principe 2: met Profit First zet je je winst voorop

Wil je afvallen dan is het een goed idee je maag te vullen met wat gezond en caloriearm is.  Dus eet je eerst je groenten, dan je vlees en dan je aardappelen of pasta.  Veel kans dat de grootste honger gestild is tegen dat je groenten op zijn.  Je eet bewust in een bepaalde volgorde.

In de Profit First methode zetten we de winst voorop.  We draaien daarvoor de boekhoudkundige formule om.  We gaan van : “omzet – kosten = winst” naar “omzet – winst = kosten”.

Rekenkundig is de nieuwe formule juist, net als de oude.  Alleen, psychologisch zitten we als mens zo in elkaar dat we meer waarde toekennen aan wat we eerst zien.  In de nieuwe formule is dat als eerste de omzet (aja, daar start alles mee) en als tweede de winst.

Daar waar in de oude formule de nadruk op de kosten ligt, leggen we nu de nadruk op de winst.  Automatisch zul je je meer focussen op winstgevend worden en zullen je uitgaven zich meer beperken.

In de Profit First methode verdelen we de ontvangsten op vaste tijdstippen over de verschillende bankrekeningen.

Principe 3 : wat heeft Profit First met ritme?

Een vast ritme volgen is essentieel om te kunnen blijven de gezonde principes van ons dieet of beter ‘onze levensstijl’ volgen. Je hoeft geen honger te lijden en je gaat je niet volproppen.

Dat is ook wat de Profit First methode doet. Op vaste tijdstippen, de tiende en de vijfentwintigste van de maand, verdelen we wat we ontvangen hebben over de verschillende bankrekeningen. Zo voorkomen we dat wanneer het goed gaat in het bedrijf, we te veel uitgeven en wanneer we een dip kennen in de verkoop, verhongeren.

Op een eenvoudige manier zie je de trends in wat er aan geld binnen komt en wat er buiten gaat, kun je makkelijk anticiperen én toch de rekeningen betalen. Je houdt de vinger aan de pols door simpelweg naar je rekeningen te kijken.

Zonder winst is je bedrijf een hobby

Principe 4 : stuur je winst naar Temptation Island

Afvallen met drie zakken chips in huis en twee pakken van je lievelingskoekjes op het schap is een hele uitdaging. Stuur de koekjes naar Temptation Island, laat de chips daar de verleider spelen en blijf zelf lekker thuis, vrij van verleiding.

En net dat doen we ook met de Profit First methode. Een onderneming heeft pas bestaansrecht als het winst maakt. Zonder winst heeft het een andere naam, dan is het een hobby. Winst is essentieel voor je bedrijf en dat gaan we in Profit First ook met hand en tand verdedigen.

Daarnaast weet je met zekerheid dat iedere jaar de belastingen netjes aan je deur kloppen en hun deel van de koek betaald willen zien. Daarom zetten we de winst en het geld voor de belastingen uit het zicht, bij een andere bank dan je reguliere financiële instelling.

Weg verleiding om toch even van deze rekeningen “te lenen” om kosten te betalen. Uit het oog is uit het hart. Je winst staat veilig én het geld voor de belastingen staat klaar.

Ik zei toch dat het een leuk en eenvoudig systeem is, Profit First?

Er is nog veel meer over te vertellen over de Profit First methode.

In de volgende blog neem ik je mee door de 5 basisrekeningen.  Wil je de Profit First methode volledig op maat van jouw bedrijf implementeren dan kun je nog andere rekeningen toevoegen.  Maar laat ons beginnen bij de basis, wat denk je daarvan?

 

Wil je weten wat Profit First nog meer kan betekenen voor jouw bedrijf?  Download hier dan de gratis Salaris-Omzetrekenmachine.  Daarmee kom je te weten welke omzet hoort bij jouw gedroomde salaris.

 

Veerle Degrieck van Praktijk Practique financieel bewust geeft rust

Ik ben Veerle Degrieck van Praktijk Practique.

Ik ben opgeleid als boekhouder, heb 7 jaren in een boekhoudkantoor gewerkt en 23 jaar in de administratie.  Cijfers zijn mijn ding en mensen nog meer.

Ik begeleid psychologen, therapeuten, coaches en andere solo dienstverleners aan de hand van tools, handvatten en coaching hoe ze rust kunnen vinden door financieel bewust hun zaak te runnen zoals dat bij hen past.